Bakonybél, Monostor

Kortárs képzőművészet komolyzene
Bakonybél, Szent Gellért tér 1.

Mi az a Szent Mauríciusz Monostor?

A Szent Mauríciusz Monostor minden bizonnyal a legpatinásabb, komoly múltra visszatekintő helyszín és közösség, ami művészeti programjaival 2022-ben megtisztelő módon Kultháló bázisként is várja a finomabb zenei világok iránt nyitott közönséget. A komolyzenei tradíciók teremtése és ápolása, illetve (a kifejezés legnemesebb értemében vett) nevelés, a műveltség közvetítése a bencés szerzetesi közösség több évszázados elkötelezettségei közé tartozik. Bázisként a Kultháló VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal közös művészeti programok Bakonybélben az újító formákat, a klasszikus és kortárs művészetek közötti párbeszédet is előtérbe helyezik.        

A Monostor alapvetően két helyi alkotóközösséget képvisel: a zeneszerető lakosokat összekapcsoló Szent Mauríciusz Kórust és a kiskamaszokat megszólító Négy Kereszt Együttest. Helyi alkotókkal, képzőművészekkel, írókkal és kézműves mesterekkel is együttműködve, a bázis a helyi kulturális, spirituális sajátosságok és ezt a szellemiséget kutató látogatók találkozására épül, és e találkozások lényegét a művészet önmagán túlmutató üzeneteiben és közösségformáló erejében véli felfedezni.

Fókuszpontok

Komolyzene – a völgy és az egyetemes kapuja

„Vallis musicalis - zenével teli völgy a Bakony szívében” ezt a címet viseli az a programsorozat, ami Húsvét, Pünkösd, Nagyboldogasszony és Advent ünnepei köré időzítve a vokális egyházzene hagyományaira - a gregoriánra, a reneszánsz polifóniára, a barokk kamaraformációkra - koncentrál, továbbá a kortárs szakrális indíttatású zenéknek is teret ad. A klasszikus értékek tisztelete a XXI. századi újító megközelítésekkel, a kortárs-improvizációs kezdeményezésekkel is ötvöződik. A koncertek egyedi élményén túl a bázis hangszerbemutatók, workshopok egységével, kiváló formációk és szakemberek meghívásával is elősegíti a befogadás, a megértés és a megélés eseményeit a koncertlátogatók számára.

Bakonyi arcok, összművészet, alaphang

A „Tonus peregrinus” a középkori gregorián zene egyik hangneme, a magasból a mélybe, a domináns hangról a tonikára, azaz alaphangra vezeti a dallamot. A Monostor körül szerveződő művészeti alkotóközösség egy ilyen útra hívja az ide látogatót és az itt lakót egyaránt: a kultúrában megjelenő spiritualitás és a természet hívását befogadva alászállni, az alapokat, az alapvető kérdéseket keresni, magunk mögött hagyva mindazt, ami akadályozza az önmagunkhoz és embertársainkhoz vezető utat. Egy helyi képzőművész, jazz-zenészek, írók és énekmondók: az alkotóközösség helyi és meghívott tagjai, akiknek célja, hogy olykor bakonybéli karaktereket is megörökítve beavassák a közönséget az alkotói folyamatokba. Az összművészeti programsorozat fontos büszkesége az az ifjúsági-közösségi médiaműhely is, ami egy alapismereti képzés után végigköveti a program kiemelt eseményeit és sokrétű blog-formában dokumentálja, közvetíti azt.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!