Balatonboglár, Babel Camp

Kortárs képzőművészet Kulturális emlékezet
Balatonboglár, Szabadság u. 28.

Képzőművészet közelről

A képzőművészet a Kultháló bázisokon a látni tanulás művészetét jelenti, ahol a kortárs képzőművészet falait lebontva a régió rejtett településein személyes közelségből, szokatlan intenzitással találkozhatunk a művészetekkel. A hétköznapok részévé váló képzőművészet a lokális adottságokból kiindulva, neves meghívottak közreműködésével az egyetemes felé törekszik.  

Babel Camp

A Kultháló bázisként a balatonboglári Babel Camp egy különleges, lokális művészeti teljesítményére emlékezik. A bázis prograjjának fókuszában a ’70-73 között zajló boglári műteremtárlatok szellemisége és művészi magatartása áll. Az ún. Boglári Kék Kápolna (a Vörös Kápolnával és az egész Kápolna dombbal együtt) nemcsak emblematikus helyszíne, de egyfajta indikátora is a város kulturális identitásának. De mit jelent a neovantgárd kisugárzása ma a kortárs helyi művészeti közösségek számára? 

Helyi Emlékezet - Balatonboglár az alternatív kultúra színtere - Balatonboglár a kultúra alternatív színtere

A bázis programjának egyik alappillére a helyi emlékezet feltárása, a helyi identitás sajátosságainak kutatása, méghozzá az 50 évvel ezelőtti Kápolna-tárlatokból kiindulva. Egyrészt arra kíváncsiak, hogy a 70-73 között a Kápolnában tartott műteremtárlatok és a korabeli neoavantgarde alkotók által inspirált későbbi alternatív vagy underground kultúra milyen további pontokon kapcsolódik Balatonboglár kulturális életéhez. Másrészt arról gondolkodnak, miként lehetséges, hogy Balatonboglár újra meg újra képes a nagyobb városok alternatívája lenni kulturális kínálatban.

AIR - Kortárs reflexiók a Kádár-kori neoavantgarde kísérletekre 

1970-1973 között Balatonbogláron találkoztak, alkottak és állítottak ki a magyar neoavantgarde „Tűrt” vagy „Tiltott” kategóriájába tartozó alkotói. Olyan legendás művészek és csoportok találkoztak itt, mint az Iparterv, a Szürenon, a Pécsi Műhely vagy az újvidéki Bosch and Bosch csoport tagjai. A bázis Artist Residency programja arra keresi a választ, hogy 50 év távlatából vajon milyen érvényessége van az akkori alkotásoknak, az azokban rejlő társadalmi és művészeti kérdéseknek. Nyáron és ősszel egy-egy alkotótábor a MATE Kaposvári Campusának Rippl-Rónai Művészeti Intézetével együttműködve. A program vezető mentora Pinczehelyi Sándor Munkácsy Díjas művész, aki résztvevője volt a Kápolnákban zajló műteremtárlatoknak. Vezető Oktatók: Szőcs Éva Andrea DLA tanszékvezető, egyetemi docens és Ficzek Ferenc DLA egyetemi docens

Boglár 50 Underground - audiovizuális happening

A Tilos Rádióval közösen szervezett összművészeti programsorozat fotókkal fényfestéssel, DJ szettekkel, „live act-ekkel” és interaktív rádióműsorral. A program során élő rádiós kapcsolatot alakítunk ki többek közt a füredi Vaszary Villában zajló Boglár 50 kiállítással.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!