Mindszentkálla, Káli-kapocs

Könnyűzene Digitális kultúra Közösségi színház
Mindszentkálla, Rákóczi u. 17.

Mi az a Káli-kapocs?

Ritkán fordul elő, hogy egy kicsi település helyi lokáljába belépve egy még működő, bakelit-lemezes zenegép mellé ülhetünk le, egy tökéletes felújított Vespán egy gitár pihen, a falakon pedig a félmúlt iparművészeti relikviái világítanak. A mindszentkállai Káli-kapocsban hamar megérezni, hogy a hely szelleme túlmutat az egyszerű romkocsmák világán.

A Kapocs nemcsak különleges patinájú tárgyakat, de legalább ilyen szenvedéllyel helyi arcokat, művészeket, műkedvelőket és kalandvágyó vendégeket is gyűjt maga köré. A tulajdonosok és a pultosok sok szálon kapcsolódó közössége úgy invitál és avat be sajátos, hipszter-világába, hogy hűséges marad a falu és a Káli-medence csak a divatokon túlról megnyíló lelkületéhez, történetéhez.  

Fókuszpontok

Közösségi színház

A Kapocs Kultháló bázisként első körben a pultos-közösség „másik életét” kapcsolja össze a falu hétköznapi életével. Négy fiatal színházi alkotó arra tesz kísérletet, hogy becsempéssze az általuk ismert és szeretett színházi-zenei kultúrát Mindszentkálla utcáira. Drámajátékok, improvizációs alkalmak, faluséták, performatív kocsma-krimi, dokumentarista rádiójáték: eszközök és esztétikai formák, melyek segítségével mélyebben is megismerhetjük a falu titkait és történetét. A program létrehozói a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt és jelenlegi hallgatói, akik művészetközvetítéssel és közösségi színházi formákkal foglalkoznak. Emellett második szezonjukban dolgoznak a Káli-kapocsban, de a bázison most művészi munkájuk is előtérbe kerül: művészi eszközökkel, személyes narrációk és elbeszélések nyomán, a helyieket bevonva arra keresik a választ, hogy milyen volt régen itt élni és milyen most; hogy miként vagyunk mi egymással – tősgyökeresek, bebírók, „gyüttmentek”, turisták; miként lehetünk hiteles átélői a tájnak és a hely szellemének; miként válhatunk látogatókból résztvevőkké is?

Akusztikus zenei skanzen

A helyi művészközösség tagjai számukra fontos zenészbarátaikat is meghívják sajátos, spontán is alakuló zenész-színpadukra. Az egyszerű koncertélménynél mélyebbre hatolva az események zene-hallgatós, zenei irányzatokról diskuráló délutánokkal kezdődnek, és kifulladásig tartó kis-koncertekben teljesednek ki. A sorozat messzemenően illeszkedik a Kapocs arculatába, mert a bakelit sercegésével és a sokak által elfeledett magnó kazetta tekerésével, korhű lejátszók segítségével kerülhetünk közelebb a ritkább műfajokhoz, zenei irányzatokhoz, és persze a művészekhez.

 Neon múzeum

A tárgyak iránti szenvedély a Kapocsban idén egy neon múzeumban is megtestesül. Az iparművészeti tárgyak szépsége előtt tisztelgő Kapocs egy ritka, fluoreszkáló-pislákoló kiállítással, a kisnyomású gázzal töltött világítótestek újjáéledésével ünnepli a XX. század hazai reklámfeliratainak meghitt eltűnését: kicsit saját magunk korszerűség-mítoszainak is tükröt tartva.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!