jelenrét, Hegyesd

Kortárs képzőművészet Kulturális emlékezet
Hegyesd, Várdomb dűlő

Képzőművészet közelről

A képzőművészet a Kultháló bázisokon a látni tanulás művészetét jelenti, ahol a kortárs képzőművészet falait lebontva a régió rejtettebb településein személyes közelségből, szokatlan intenzitással találkozhatunk a művészetekkel. A hétköznapok részévé váló képzőművészet a lokális adottságokból kiindulva, neves meghívottak közreműködésével az egyetemes felé törekszik, és velünk együtt / rólunk szólva történik. 

jelenrét

A vidéki tér transzformációja a Balaton-felvidék, különösen a Káli-medence és környéke jellegzetessége. A hegyesdi Kultháló bázison az IGAZ TÁJ projekt keretében a legkisebb tanúhegynél lévő Hegyesden kívül Káptalantóti, Monostorapáti, Tapolca, Zalahaláp településeken olyan művészeti aktivitások és edukációs programok valósulnak meg, amelyek a települések lakóival minél szélesebb körben működnek együtt. A „jelenrét” nevű közösségi tér körül csoportosuló művészek a maguk sajátos eszközeivel a kommunikáció hiányával és a zártsággal fordulnak szembe.

Résztvevők: Menesi Attila projektvezető, Aknai Katalin, Farkas Andrea, Szabó Eszter Ágnes, Sztefanu Marina / Frazon Zsófia, Gróf Ferenc, Keszeg Anna, Kiss-Végh Emőke, Ördög Tamás, Török-Illyés Orsolya / Balla Zoltán, Csapó Júlia, Deme Felícia, Drótos Dominika, Fábián Luca, Fehér Virág, Kovács Gyula A., Monhor Viktória, Nagy Zsófia, Poór Dorottya, Pszota Dalma, Teleki Emma

Fókuszok, kiemelt események

Kortárs képzőművészet - ahol élünk

Igaz-e, hogy mindenki lehet művész? Nyitott műterem, kiállítás, közös festés Drótos Dominika és Teleki Emma vezetésével. / A művészet expanziója barlangrajzoktól aktivizmusig - Kortársművészeti esti iskola Aknai Katalinnal. /Public art és helyspecifikus művek létrehozása köztereken. A társadalmi nyilvánosság tereinek közös alakítása Ménesi Attilával.

Hegytörténetek - fotó, táj, divat

Fotómegosztás, hegytörténet, animáció Sztefanu Marina vezetésével – a helyiek és érdeklődők a legkisebb tanúhegyhez és környékéhez köthető személyes, családi és egyéb fotóikat osztják meg és írják meg a hegy közös történtét. / A térséghez kapcsolódó művészeti aktivitások helyszíneinek és történeteinek feltárása - vezetett túrák Fábián Lucával és Fehér Virággal. / A térség viseleteit kontextualizáló nyári divatnap - kutatás, divatbemutató, kerekasztal beszélgetés, használtruha vásár.

Rend-hagyó részvétel - helyspecifikus alkotás és kifejezés

A Hegyesdre költöző Török-Illyés Orsolya az itt élők körében gyűjt életbölcsességeket, aforizmákat és tanításokat. A gyűjtemény “prédikációk” formájában kerül előadásra. Három beszéd hegyen, háztetőn és templomban. / Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás a Hegyesden töltött nyár tapasztalatait formálják színdarabba, amely augusztusban vándorszínházi bemutatókkal, különböző helyszíneken jelenik meg. / Gróf Ferenc képzőművész helyspecifikus művet hoz létre, egy rendhagyó helyszínen, a tapolcai Y-házak egyikének 11. Emeletén!  

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!