Édenkert Porta , Vöröstó

Kortárs képzőművészet
Vöröstó Fő utca 48.

Mi az, hogy Édenkert Porta?  

A Vázsonyi-medencében található Vöröstó alig száz lélekszámú, idén háromszáz éves sváb gyökerű település. A máig megmaradt, szinte egybefüggő kőpajta sorával és rendhagyó településszerkezetével Magyarország egyedülálló gyöngyszeme. 

A falu szívében található Édenkert Porta Fagyöngy Pajta Galériája és a kaszálóján felállított FÉNYTÉR színpad utánozhatatlan hangulatát a védett építészeti örökség innovatív térhasználata, a természetközeli festői táj, valamint a különböző művészeti területeken tevékenykedő portagazdák elkötelezettsége adja, akik egyszerre őrzik a hagyományt, és keresnek új utakat.  A természettudatosságot, a művészetek meg- és összetartó, közösségformáló erejét nemcsak a magas művészeti alkotások passzív élvezetével kötik össze, hanem aktív megélésével és gyakorlásával. 

Művésztársak bevonásával a kortárs képzőművészet, a fotóművészet, a moderntánc- és mozgásművészet, annak rekreációs peremterületei, valamint a rézfúvós kamaramuzsika komplex élményein át, szívből jövő és jövőbetekintő válaszokat keresnek saját aspektusaikon túl TESTRŐL-FÉNYRŐL-SZÍNRŐL-HANGRÓL-(disz)HARMÓNIÁRÓL-EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL a jelenben. 

FÓKUSZPONTOK 

KÉK BALATON, VÖRÖSTÓ – Kortárs Képzőművészet

Pajtakiállítás, Szabadegyetem, Művésztelep & Adventi Tárlat A Kultháló bázis projekt fő ívét, a képzőművészet, hét széles látókörű elismert kortárs művész, művésztanár vezetésével. A szabadegyetem vezetője Bukta Imre, az idén Kossuth-díjjal elismert alkotó, a mai magyar kortárs képzőművészet egyik meghatározó, nemzetközileg is jelentős mestere. Kiapadhatatlan témája a falu, szülőfaluja és benne az ember. Alkotásaiban mindig megjelenik a természethez való viszonya és a szakralitás is kendőzetlen őszinteséggel. Önálló pajta kiállításával „A vidék, benne az ember” felvezeti a nyár második felében kibontakozó átfogó szakmai programot. Művésztársaival a "KÉK BALATON, VÖRÖSTÓ" Szabadegyetemen a résztvevők egyedülálló komplexitást, látásmódot sajátíthatnak el, miközben keresik mestereikkel együtt a táj, a Balaton, Vöröstó különleges eddig még fel nem fedezett árnyalatait. Mindezt átszövi kíváncsiság, kísérletezés a kortárs képzőművészeti áramlatokban, kimozdulás a megszokott stílusból, fotóval, az installációval, a videóval; természetművészeti, vagy land-art alkotásokban való elmélyüléssel. A program a Mesterek Vöröstón készült alkotásainak Adventi Tárlatával zárul a veszprémi Művészetek Házában. Bukta Imre művésztársai: F. Balogh Erzsébet – festőművész, ny. docens EKKE, Kopasz Tamás – Munkácsy-díjas képzőművész, intézetigazgató-egyetemi docens EKKE, Krasz Ádám – hang- és médiaművész, művésztanár MOME, Molnár Ágnes Éva – médiaművész, egyetemi docens METU, Szirtes János – képzőművész, médiaművész, egyetemi tanár MOME, Szabó Zoltán László – szobrászművész, népi bútorkészítő mester, Vöröstó.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!