Bánya, Salföld

Könnyűzene Kortárs képzőművészet
Salföld, Szentistvánvölgyi utca

Mi az, hogy Bánya?

Elhagyott homokbányából eleven közösségi tér: röviden ez a Bánya nevű kulthely története. A Salföldet Ábrahámheggyel összekötő út mentén korábban egy bányaüzem működött. A régi őrlőépület sokáig elhagyottan állt, amíg egy helyi kisközösség el nem határozta, hogy új funkcióval és élettel tölti meg a teret. A helyszín ikonikus épületének téglái, a világosbarna napvitorlák, a süppedős sóder a lábunk alatt találkozások, kulturális kapcsolódások, művészközegek és a minőségi szórakozás egyik törzshelyévé vált a Káli-medencében.
Zenei és képzőművészeti fókusszal a homok különleges bárja KH bázisként olyan kulturális kínálattal fordul a helyi és az idelátogató közönség felé, amit a helyi művészeti alkotóközösségek hagyományaihoz alkalmazkodva alakították ki. A közönség szinte minden nap olyan hangszeres kurzusokon, képzőművészeti workshopokon és közösségi programokon vehet részt, ahol jellemzően helyi művészek vagy mesterek avatják be az érdeklődőket az alkotó folyamatokba.

Fókuszpontok

Bánya Jazz – Koncertközeli élmények

A Bánya könnyűzenei kínálatának középpontjában a jazz áll, de társműfajok és olykor az attól távolinak tűnő társítások is előfordulnak. A Pécselyen élő szaxofonművész Vázsonyi János kéthetente egy-egy estére Montanaro-daloktól a szefárd zenékig kalandozva mindig más zenésztársával lép fel. Sütő Márton, Vida Klaudia, Király Martina, Mozer Ádám estjei is minden alkalommal más oldalát nyitják meg a jazz szellemiségének. A művészek mesélnek is a dalokról, és a hozzájuk vezető utakról. A koncertek előtti napokban pedig rendre felkészítést is tart a bázis: mindig az adott heti zenei programhoz kapcsolódó lemezhallgató foglalkozáson vehet részt a közönség, konkrét hangszeres oktatáson pedig a MINE fesztivál felkészítő workshopjai alkalmával vehet részt a nagyérdemű. A Bánya légköre módot ad arra, hogy a fellépőkkel a szomszéd asztalnál is találkozhatunk a koncert előtt vagy után, egy pohár bor mellett.

Képzőművészképző – (nem csak) felnőtteknek

A Bánya képzőművészeti kurzusai is aktív részvételre biztatják a közönséget, legyenek azok gyerekek vagy felnőttek. Az ország egyik leghíresebb szobrásza, a Salföldön élő RAFFAY BÉLA tanítja majd többféle technikára a szobrászatot testközelből tanulmányozni vágyókat, illetve Posta Zsófia rajzfoglalkozásai folytatódnak idén. Déri Miklós, a fotós szakma elismert képviselője pedig sorozatot készít a Bánya felkérésére salföldiekről és bebírókról, a közösségi fotózás témakörében. Az események közös jellemzője, hogy közel szeretnék hozni a résztvevőket a művészeti folyamatokhoz, az alkotás aktusához, amely tanulást, fejlődést is jelent egyben. Mindez a Bánya szabad terepén, a homok és a víz találkozásánál úgy valósul meg, hogy családi programok, gyerekeknek szóló foglalkozások és felnőtteknek szóló előadások is megférnek egymás mellett. A helyi homokbánya melletti tágas területen tavaly óta tanösvény is várja a látogatókat.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!