Balatonboglár, Babel Camp

Kortárs képzőművészet Kulturális emlékezet
Balatonboglár, Szabadság u. 28.

Mi az, hogy Babel Camp?

A Babel Camp alkotásra és pihenésre is alkalmas összművészeti telep a Balaton déli partján, impozáns helyszínen kínál aktív „menedéket” hazai alkotóművészek és külföldről érkezők számára. Saját szervezésben és befogadó helyszínként is több jelentős zenei tábor és több tucat koncert valósul meg itt, így a hely egyre jelentősebb szerepet tölt be a város közösségi életében.

Kultháló bázisként a Babel Camp egy különleges, lokális művészeti teljesítményére emlékezik. A ’70-73 között zajló boglári műteremtárlatok, vagyis a MAGYAR NEOAVANTGÁRD – nemzetközi viszonylatban is jelentős – kibontakozása áll a bázis tevékenységének fókuszában. Az ún. Boglári Kék Kápolna (a Vörös Kápolnával és az egész Kápolna dombbal együtt) nemcsak emblematikus helyszíne, de egyfajta indikátora is a város kulturális identitásának. De mit jelent a neovantgárd kisugárzása ma a kortárs helyi művészeti közösségek számára? Erre a kérdésre keresi a választ a bázis programsorozata.

Helyi Emlékezet - Boglári Kápolna 50

A bázis programjának egyik alappillére a helyi emlékezet feltárása, a helyi identitás sajátosságainak kutatása, méghozzá az 50 évvel ezelőtti Kápolna-tárlatokból kiindulva. A kiállítások jelentőségét és a Kádár-kori művészet helyzetét művészettörténészek és a politikatörténettel foglalkozók egyaránt részletesen elemezték. Egyetlen részt nem ismerhettünk eddig – az itt élők viszonyát a kiállításokhoz. Vajon ők hogyan élték meg a fiatal alkotók ittlétét, amikor az újságokban bűnözőként vagy huligánként írtak azokról a művészekről, akik hétköznapjaik részévé váltak. Egykori résztvevők, boglári lakosok, helytörténettel foglalkozó szakemberek közreműködésével a moderált tematikus beszélgetéssorozat a Galántai György féle műteremtárlatok politikai és művészeti jelentőségét kutatja.

Képzőművészeti Artist Residency - Kortárs reflexiók a Kádár-kori neoavantgarde kísérletekre

1970-1973 között Balatonbogláron találkoztak, alkottak és állítottak ki a magyar neoavantgarde „Tűrt” vagy „Tiltott” kategóriájába tartozó alkotói. Olyan legendás művészek és csoportok találkoztak itt, mint az Iparterv, a Szürenon, a Pécsi Műhely vagy az újvidéki Bosch and Bosch csoport tagjai. A bázis Artist Residency programja arra keresi a választ, hogy 50 év távlatából vajon milyen érvényessége van az akkori alkotásoknak, az azokban rejlő társadalmi és művészeti kérdéseknek. „A művészet szabadsága – a szabadság művészete”: ez a sokatmondó címe annak a több hetes workshop-sorozatnak és kiállításnak, ami a meghívott mestertanárok és vendégművészek közreműködésével a boglári neoavantgárd örökség kortárs nyomába ered.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!