Rólunk

Miről szól a Kultháló?

A Kultháló VEB2023 program olyan helyek és alkotók együttműködéséről szól, akik képesek megnyitni a művészet elefántcsonttornyait, és a régió rejtettebb településein is megmutatni a művészet közösségformáló erejét.  

A Kultháló egyes bázisain művészbarátok, muzsikusok, írók és festők, helyiek és mesterek találkoznak, hogy a hely szellemét a párbeszéd, a beavatás és a rácsodálkozás tapasztalatai felé is alakítsák. A festészettől a komolyzenéig, a kreatív ipartól a jazzig, a költészettől az undergroundig kalandozva összművészeti jellegű eseménysorozatok, workshopok és fórumok kínálják fel a kapcsolódás lehetőségét.   

 

A bázisokon szokatlan közelségből, egy intim környezetben, olykor részt vállalva találkozhatunk a művészetekkel, a művészekkel, a művészet történetével és kortárs kultúrával.   

A közvetítés, a lokalitás, a művészetekhez való közelség eseményei már 2022-re hálózattá formálódva, de 2023-ra kiteljesedve egy sajátos, csak ránk jellemző bakonyi-balatoni identitás eddig ismeretlen dimenzióit is megnyitják, miközben az európai tekintetek számára is markánsan válnak észlelhetővé.    

Miért jött létre a Kultháló?  

 A Kultháló program a térségben rejtőző kreatív és művészi energiák felszabadítására törekszik.  

Az alulról építkező, önszerveződő alkotóközösségek a művészet megtapasztalásának különleges alkalmait teszik lehetővé.  „A bázisok kiemelt eseményein egy-egy koncert mindig tud kicsit több is lenni, mint „csak” egy koncert, mert a kulisszák mögé enged; a kiállító terekben néha az együtt-alkotás vagy a játszva-tanulás örömét is megtapasztalhatjuk; ha komolyzenéről van szó, hosszabb felkészítő programok, közös zenehallgatások segítenek jobban megérteni, mit is hallunk. Vagyis mindig van egy-egy motívum, amitől a bázis közönsége kicsit részesévé is válik a művészi folyamatnak; vagy legalábbis közelebb kerül annak elevenségéhez, és a hagyományos befogadásnál többet tapasztal.”    

– fogalmazott Nagy Krisztián, projektmenedzser. 

A bázisokból alakuló hálózat terveink szerint a kulturális értékteremtés lokális és európai horizontjait is összeköti. Egyfelől a helyi alkotóközösségek - artist in residency programok keretében - európai mestereket és kortársakat is meghívnak a bázisokra. Másfelől a művészet közelségében különlegesen működő helyek a régió kulturális identitását a nemzetközi színtér számára is váratlan, újszerű módon teszik átélhetővé. A bázisokon így létrejövő részvételi kultúra mintázatai hozzájárulnak, hogy a térség kulturális és kreatív ipari régióként is láthatóvá váljon Európa turisztikai térképén.  


Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!